LUMA ARLES
Arles, France

The semi-desert climate of the former industrial railway yard is transformed into a Mediterranean climate by accelerating what nature would have done over time. Planted with more than eighty thousand trees, shrubs and plants the park is made with the species of the three surrounding biotopes and connects all the buildings of the new art centre of the Luma Foundation.

Year: 2009 – 2021
Client: LUMA Foundation
Architect: Gehry Partners LLP, Selldorf Architects
Photographs (1, 5, 9, 6, 7, 11): Rémi Bénali
Photographs (10, 13, 14, 15): Iwan Baan

HIMARA WATERFRONT
Himara, Albania

The former high seawall blocked both the view and the access towards the Mediterranean Sea in this beach town of Southern Albania. Its replacement with a number of sloped terraces reconnects the town with the sea. The pine trees provide shade and create a new horizon in front of the buildings.

Year: 2015 – 2017
Client: Atelier Albania
Team: Son-group

SUNKEN GARDEN
London, United Kingdom

This former stone courtyard has been transformed into a lush garden. Studies revealed a microclimate similar to the understory of a sub-tropical forest, ideal for the development of tree ferns. A Franz West sculpture and a mist system complete the transformation.

Year: 2010 – 2011
Client: Private
Photographs: François Halard

TRINITY
Courbevoie, France

The public space around a new skyscraper in the Paris La Défense business district is suspended above an urban boulevard. Alder trees are densely planted to create an urban forest. Their roots grow freely beneath a continuous granite hardscape that gives a robust identity to this plaza surrounded by glass towers.

Year: 2011 – 2020
Client: Unibail-Rodamco-Westfield
Architect: Cro&Co Architecture
Photographs: Michiel De Cleene

CONTINUOUSLY HABITABLE ZONES
Mouquim, Portugal

Design of the film set of Philippe Parreno’s “Continuously Habitable Zones”. The film depicts the landscape of an imaginary dwarf planet lit by two suns. NASA imagines the vegetation to be black because of the wider range of frequencies. The black landscapes survive the set as they are slowly reconquered by nature.

Year: 2011
Commissioned by: Daimler Art Collection & Fondation Beyeler
Director: Philippe Parreno
Cinematography: Darius Khondji

MANDRAKE HOTEL
London, United Kingdom

The hanging gardens are one of the main features of this boutique hotel in the centre of London. More than five hundred climbers grow in the channel beams of the suspended walkways. The plants bring a unique atmosphere in the courtyard while providing privacy towards the hotel rooms.

Year: 2014 – 2017
Client: Newman Assets
Architect: Manolo & White
Photographs: Adrien Fouéré, David Grandorge
PEARLING PATHWAY
Muharraq, Bahrain

Seventeen public plazas mark a pathway that connects as many historic buildings enlisted on the UNESCO heritage list. The plazas replace disappeared buildings and introduce a new typology a shaded public space into the dense maze in the historic city.

Year: 2012 – 2019
Client: Ministry of Culture
Architect: Office KGDVS
Photographs: Michiel De Cleene, Ahmed Al Jishi
SAINT-GILLES PARVIS
Brussels, Belgium

Five continuous bands in natural stone reveal the beautifully curved façades of this plaza. The daily market and the outdoor terraces are organised in the resulting strip made with reused blue stone pavers from the former sidewalks. A collection of trees brings colour, shade and fragrance to the plaza.

Year: 2013 – 2018
Client: Municipality of Saint-Gilles
Photographs: Michiel De Cleene
BRUSSELS MEMORIAL 22/03
Brussels, Belgium

Thirty-two trees have been planted around a stone circle in a natural clearing of the Sonian forest to commemorate the victims of the terror attacks in Brussels of 2016. The trees and stones of the memorial isolate a circular area in the forest as a place for contemplation.

Year: 2016 – 2017
Client: Brussels Capital Region
Photographs: Michiel De Cleene

PART-DIEU
Lyon, France

Landscape design of public spaces around the Part-Dieu railway station in Lyon.

Year: 2015 – 2021
Client: Lyon Part-Dieu
Urbanist: l’AUC
Photograph: Thierry Fournier, Laurence Danière

BUFFER ARBORETUM
Antwerp, Belgium

The green buffer between a motorway interchange and a residential area is made by the plantation of one thousand trees. Different species are planted according to different grids, creating an accessible arboretum.

Year: 2011 – 2012
Client: City of Antwerp
Surface: 2,6 ha
Photographs: Michiel De Cleene

ZUIDPROMENADE
Waregem, Belgium

A pedestrian promenade connects the city hall with a new library, bridging a height difference of four meters. Two large staircases planted with trees provide access and light to the parking garage underneath, while water jets become a new destination on the promenade.

Year: 2010 – 2017
Client: City of Waregem
Architect: Robbrecht&Daem, Goedefroo+Goedefroo
Photographs: Michiel De Cleene

TOUR & TAXIS PARK
Brussels, Belgium

The former rail yard in the centre of Brussels is transformed into a dry river valley. The ballast of the former tracks is stored underground to create a water reservoir for the future development. Fast-growing pioneer trees prepare the terrain for the ecological succession in this evolutive park.

Year: 2012 – 2017
Client: Project T&T
Photographs : Michiel De Cleene

HUMAN RIGHTS MONUMENT
Brussels, Belgium

Set in the park of Tour & Taxis, this monument celebrates the 70th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights. The thirty articles are written in four languages on thirty different natural stones, creating a contemporary obelisk surrounded by eight evergreen pine trees.

Year: 2018
Client: Brussels Capital Region
Photographs: Michiel De Cleene

TOWN CENTRE RENEWAL
Ingelmunster, Belgium

The main market square and station plaza lie on either side of a canal running through the city. Both are refurbished to become part of a single platform spanning the valley. A specific choice of hardscape, vegetation and urban furniture creates a new centrality.

 

Year: 2007 – 2020
Client: Municipality of Ingelmunster
Architect: 360 Architects
Photographs: Michiel De Cleene

EDISON
Paris, France

A total of 290 planters have been installed in front of the windows of this apartment building as part of the ‘Reinventing Paris’ programme. The passion flower climbers create a living façade that locally cleans the air, lowers the temperature, and filters the light toward the living spaces behind.

Year: 2017 – 2020
Client: NFU + Loftissime
Architect: Manuelle Gautrand
Photographs: Michiel de Cleene

NIEUW ZUID
Antwerp, Belgium

Design and construction of the public areas in the development of a new neighbourhood in Antwerp.

Year: 2013 – 2028
Client: Triple Living nv
Urbanist: Secchi-Viganò
Architects: Robbrecht en Daem, Vincent Van Duysen, Office KGDVS, David Chipperfield Architects, Shigeru Ban, Max Dudler, Stefano Boeri,  Nordlander, etc.
Photographs: Michiel De Cleene

HORTA HORIZONS
Brussels, Belgium

A temporary installation protects the Bozar entrance from the adjacent construction site. The existing slope of the street is transformed into five horizontal terraces that converge in a curved amphitheatre at the entrance of the Centre for Fine Arts.

Year: 2017– 2019
Client: BOZAR – Centre for Fine Arts
Photographs: Michiel De Cleene, Yannick Sas

A11 MOTORWAY
West Flanders, Belgium

Design of the integration of a 12 km new motorway in the polder landscape. The motorway becomes the opportunity to reinforce this man-made landscape, creating dikes and canals and planting more than 5.000 new trees.

Year: 2011 – 2017
Client: Via Brugge on behalf of Via-Invest
Architect: Zwarts & Jansma
Photographs: Michiel De Cleene, Via Brugge
COVID CRISIS (M)ONUMENT
Kortrijk, Belgium

This is the first in a family of monuments to offer a place for consolation to remember the victims of the Covid crisis. A perfectly horizontal circle is broken by a natural force. In Kortrijk the monument is positioned in between a cemetery and a natural reserve, separated by a gully.

Year: 2020 – 2021
Client: Moving Closer & Kunstwerkt
Photographs: Michiel De Cleene

KALANI BEACH RESORT
Halat, Lebanon

A sequence of terraced platforms connects the site with the Mediterranean Sea. Their curve follows the breaking of the waves as if they had been eroded over time. During the day the platforms are ideal for sunbathing while at night they become an amphitheatre framing the setting sun.

Year: 2015 – 2017
Client: Private
Architect: YTAA

WIVINA ABBEY
Groot-Bijgaarden, Belgium

The grounds of a former abbey have been transformed into a private park. The landscape project reveals the main three landscape figures:  the central lawn, the dense forest and the fruit orchard. Specially designed lamp posts and bridges are painted in white as they rhythm the walk through the park.

Year: 2011 – 2015
Client: Wivina bvba
Architect: De Vylder Vinck Taillieu
Photographs: Michiel De Cleene

BRAZZALIGNE
Bordeaux, France

Design of a linear park on an ancient railroad track in a new neighbourhood of the city of Bordeaux.

Year: 2016 – 2022
Client: Bordeaux Metropole
In collaboration with: Ingerop, Simethis

SUSPENDED GARDEN
Mustique, Saint Vincent and the Grenadines

A sequence of distinct gardens organises the discovery of the landscape on this private island from the dense jungle to a floating deck with a splendid view over the Caribbean.

Period: 2011 – 2012
Client: Private
In collaboration with: Eliane Le Roux
Photographs: François Halard

SLOPED GARDEN
Brussels, Belgium

The lower story of an existing house is refurbished as the main living floor. The difference in elevation with the rear garden is mitigated by grading an incline planted with wildflowers. A natural stone wall and a washed concrete wall frame this sloped garden.

Year: 2009 – 2012
Client: Private
Architect: Office KGDVS
Photographs: Michiel De Cleene

VOKA & LEIEDAL
Kortrijk, Belgium

The organisation of the parking spaces at the periphery of the site liberates space for a park in between the two new office buildings. The parking spaces are organised as a series of planted plateaus while the sloped park reveals the natural valley.

Year: 2008 – 2012
Client: Voka & Intercommunale Leiedal
Architect: Office KGDVS, Bureau Goddeeris
Photographs: Michiel De Cleene

CENTRAL PARK SLEDDERLO
Genk, Belgium

In the 1970’s a housing project was constructed in an abandoned tree farm, formerly producing wood for the mining activity. The existing pine trees were selectively thinned out to transform the homogenous and dark forest into a lush and active park.

Year: 2007 – 2012
Client: City of Genk
Photographs: Michiel De Cleene

ST-LAZARUS SQUARES
Brussels, Belgium

Landscape design and construction of the area between the Botanical Garden and North Station in Brussels.

Year: 2012 – 2021
Client: Sint-Joost Municipality
In association with: J-P Charbonneau, Bgroup Greisch and Bureau Bouwtechniek

55.000 HECTARES FOR NATURE
Bordeaux, France

Development of a territorial vision for the metropolitan agglomeration of the city of Bordeaux.

Year: 2012 – 2014
Client: Communauté Urbaine de Bordeaux
In association with: Transsolar, l’AUC, Office KGDVS, NFU, VUB-ESSC, Cafsa, Lams, Sébastien Marot

CHARLEROI DISTRICT CREATIF
Charleroi, Belgium

Landscape design and construction of the city centre of Charleroi.

Year: 2015 – 2023
Client: City of Charleroi
Team: Atelier Bow-Wow, MDW Architects, VK

ENCLOSED GARDENS
Lommel, Belgium

The different functions of a residential care centre are constructed around four enclosed gardens. They are designed as variations of one single landscape, visible throughout the building, and appeal to the senses of both residents and visitors.

Year: 2006 – 2012
Client: OCMW Lommel
Architect: 360 Architects
Photographs: Michiel De Cleene

CHÂTEAU DE PADIÈS
Lempaut, France

Design of the gardens and fields surrounding a listed “château”, based on an 18th century tapestry of the estate. Hedges are planted on the contour lines of the fields, halting erosion and creating an intriguing labyrinth.

Year: 2005 – 2013
Client: Dennis Piel & Elaine Merkus
In collaboration with: Martin Basdevant

LES BALLETS C DE LA B & LOD
Gent, Belgium

Concrete tiles have been removed to expose the wooden lattice structure, allowing climbing plants to create a vertical garden.

Year: 2008 – 2013
Client: Les Ballets C de la B & LOD
Architect: De Vylder Vinck Taillieu
Photographs: Michiel De Cleene, Filip Dujardin

STRATEGY FOR A LOST LANDSCAPE
Watou, Belgium

Year: 2009
Client: City of Watou
Architect: Office Kersten Geers David Van Severen

LOCK
Harelbeke, Belgium

The project for the lock was the opportunity to rethink the relationship between the canalised river and its historic trace. The dead arm was reconnected to create an island. At its far end a lower plaza has been constructed where a bench beneath two weeping willow trees allows new views on the lock, the river and the city.

Year: 2011 – 2020
Client: Consortium LeieLand
Architect: Zwarts & Jansma architects
Photographs: Michiel De Cleene

PMQ DESIGN CENTER
Hong Kong, China

On the roof garden of the PMQ design centre in Hong Kong an urban jungle is created with different types of bamboo. The vegetation protects the terrace from views of the adjacent buildings and offers a suspended moment of calm in the chaotic city centre.

Year: 2013 – 2014
Client: PMQ
Architect: Thomas Chow Architects

LA FRAINEUSE
Spa, Belgium

A series of horizontal platforms are carved out of a sloped forest. Planted with a dense grid of trees they organise the outdoor facilities of the sport centre – entrance, parking and storage. The platforms demarcate the useable area while the trees frame the natural forest.

 

Year: 2010 – 2015
Client: Ministère de la Communauté Française
Architect: Baukunst
Photographs: Michiel De Cleene

CANAL BKP
Brussels, Belgium

Year: 2017 –  2019
Client: Perspective Brussels
Team: ORG squared

KORTRIJK XPO
Kortrijk, Belgium

The design creates a horizontal platform for outdoor exhibitions, concentrating the landscape in a series of concrete steps that mitigate the elevation difference. Rows of poplar trees are planted in between the steps, integrating the site into its surrounding landscape.

Year: 2008 – 2010
Client: XPO Kortrijk
Architect: Office KGDVS, Bureau Goddeeris, Joachim Declerck
Photographs: Michiel De Cleene

ESTONIAN NATIONAL MUSEUM PARK
Tartu, Estonia

Spontaneous vegetation and a network of lakes characterise this site of a former Russian army base. Two new ponds integrate the lakes into a performing hydraulic system, while a large grid of trees organises the arrival sequence and frames views on the existing landscape.

Year: 2008 – 2014
Client: Estonian Ministry of Culture
Architect: DGT Architects
Photographs: Takuji Shimmura

GARDEN FOR A TREE NURSERER
Houtvenne, Belgium

The garden is located in the middle of one of Europe’s largest tree nurseries. The nurseryman’s favourite tree species are planted in small groups to create an arboretum with a rich variety of atmospheres.

Year: 2007 – 2010
Client: Private
Photographs: Michiel De Cleene

STATION PLAZA
Roeselare, Belgium

A large public plaza is created in front of the railway station. The columns of the railway bridge are integrated in a graphic pattern that organises the functional elements of the plaza. The platforms of the adjacent bus terminal are planted with high plane trees.

Year: 2009 – 2018
Client: Eurostation & City of Roeselare
Photographs: Michiel De Cleene

JOSAPHAT
Brussels, Belgium

Year: 2016
Client: SAU
Urbanist: MSA

TWEEWATERS
Leuven, Belgium

Design of the outdoor spaces for the former brewery into a new neighbourhood. Lying along two waterways the project inserts seven hectares of green space in between the new buildings.

Year: 2009 – 2018
Client: Ertzberg
Architect: Stéphane Beel & Xavier De Geyter

AZT & OCMW
Turnhout, Belgium

A concrete platform concentrates and organises all the outdoor facilities of a hospitalsuch as car access, bicycle racks and covered pedestrian walkways. Beyond the platform, space is created for a large public park integrating an existing waterway.

Year: 2009 – 2012
Client: C.P.A.S. & A.Z. Turnhout
Architect: Osar Architects
Photographs: Michiel De Cleene

ATMOSPHERIC LANDSCAPE
Songdo, South Korea

Year: 2009 – 2010
Client: Songdo Landmark City
Architect: REX Architects